Preslica

Preslican kunnallinen tarha Dobojn kaupungissa on purettu, ja koirat siirretty Dobojn kunnalliselle tarhalle. Lue alta millaista Balkanin koirien työ tarhalla oli vuodesta 2015.

Vanha Dobojn kaupungin kunnallinen koiratarha, Preslican tarha sijaitsee korkealla kukkulalla noin 20 minuutin ajomatkan päässä Dobojn kylästä. Tiloissa on ennen koiratarhaa ollut eläintarha, mutta sen loputtua alettiin aitauksia käyttämään koiratarhana.

Kun elokuussa vuonna 2015 Balkanin koirat meni ensikertaa vierailemaan tarhalla, oli koiria noin 40. Tällöin koiria kuoli jatkuvasti nälkään, lääkinnän puutteeseen tai yhteenotoissa. Koirat pyydystettiin kadulta ja tuotiin tarhalle. Tämän jälkeen koirat olivat oman onnensa nojassa.

Vuonna 2020 koiria oli Preslican tarhalla noin 150. Yhdistys on rakennuttanut lahjoitusvaroin uusia aitauksia (mm. pennuille omansa), hankkinut koirankoppeja ja rakennuttanut aitauksia kattoineen. Preslican tarhan suurin osa aitauksista on kuitenkin vanhoja ja kaipaa jatkuvaa remonttia. Ovet repsottavat, lukot eivät mene kunnolla kiinni, häkeissä on reikiä ja myös monia vaaranpaikkoja. Rautalangat sojottavat ja koirankoppien katot ovat rikki, minkä seurauksena koirat satuttavat tassujaan seisoessaan koirankoppien päällä. Maassa on isoja kuoppia ja mm. lasinsiruja ja vanhoja tölkkejä joihin koirat satuttavat itseään. Ala-aitaukset ovat vesisateella hyvin mutaisia, koirat ovat nilkkojaan myöten mudassa.

Kunta on palkannut työntekijöitä. Niitä on vaihtelevasti tarhalla, joskus yksi, joskus ei ollenkaan. Kunnan pitäisi myös kustantaa koirien ruoka, mutta ruokamäärä, jonka kunta kustantaa ei riitä edes puolelle tarhan koirista. Työntekijät tekevät myös tarhan ulkopuolella töitä; he hakevat koiria kadulta ja tuovat ne tarhalle jos joku kyläläinen soittaa vapaana juoksentelevasta koirasta. Tähän tuntuu kuitenkin loppuvan kunnan vastuu. Koira tuodaan tarhalle ja näin se on poissa kadulta. Ongelma on siis heidän näkemyksensä mukaan ratkaistu. Tarhalle tuotava koira laitetaan ensimmäiseen häkkiin. Olisi kuitenkin erittäin tärkeää arvioida, mihin aitaukseen tai häkkiin koira sopii, missä se tulee toimeen muiden kanssa ja missä häkissä ei ole jo valmiiksi liikaa koiria. Koirien kohtelu on myös hyvin kovakouraista ja osa koirista tietää sen varsin hyvin.

Mei ja Drazen ovat päivittäin huolehtineet koirista. Balkanin koirat ry on käytännössä kokonaan kustantanut lahjoitusvaroin koirien päivittäisen ruoan, eläinlääkärikustanukset ja steriloinnit. Koirat ovat siis saaneet syödäkseen ja päässeet jaloittelemaan pienistä, ahtaista tiloistaan. Heistä on tullut tuttuja ja koirat tietävät odottaa heidän saapumistaan tarhalle. Näihin ihmisiin koirat luottavat. Balkanin koirat ry kuitenkin perusti koirien turvakodin, joka tarkoittaa että tällä hetkellä Preslicassa ehditään käymään noin joka toinen päivä. Se tarkoittaa siis, että keskimäärin koirat syövät ja niiden vedet vaihdetaan noin joka toinen päivä Preslicassa. Emme pysty enää vaikuttamaan koirien elinolosuhteisiin samalla tavalla kuin aiemminkin. Valitettavasti jo yhden päivän aikana tarhalla ehtii syntyä tappeluita. Tämän vuoksi pyrimme kokoajan jatkamaan turvakotimme rakennustöitä, jotta saamme koiria pois Preslican tarhalta turvaan.

Alla on kuvia ja kattava video Preslican tarhalta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: