Steriloinnit

Auta meitä steriloimaan

Bosnia ja Hertsegovinassa tiedotus ja tietoisuus koirien steriloinneista on hyvin heikolla pohjalla. Toisaalta taas, vaikka ihmiset tietäisivätkin sterilointien tärkeydestä, ei heillä välttämättä ole rahaa koiransa sterilointiin.

Bosniassa leikkaamattomatkin kotikoirat kulkevat vapaana ja tämän seurauksena isoja määriä pentuja päätyy tarhalle. Kun omistaja huomaa koiransa olevan tiineenä, se tuo tarhalle joko tiineen koiran, tai koiran synnytettyä pennut, vain pennut hylätään tarhalle tai joskus oikeastaan mihin vain paikkaan. Tämän jälkeen sama leikkaamaton emokoira edelleen jatkaa kulkuaan vapaana ja kierre on valmis: seuraavana keväänä saman koiran pentuja hylätään jälleen tarhalle.

Etenkin keväisin ja kesäisin koiria ja pieniä pentuja hylätään tarhalle suuria määriä. Pentujen kohtalo on usein surullinen. Ne hyvin usein menehtyvät tarhalla velloviin sairauksiin ennen rokotusikää, tai eivät muuten syystä tai toisesta selviä tarhalla. Tarhoilla ei pystytä eristämään pieniä pentuja riittävän hyvin, jotta ne säästyisivät sairauksilta tai muilta vaaroilta. Kun yksi kuudesta pennusta sairastuu esimerkiksi Parvovirukseen, on hyvin todennäköistä että muutkin pennut sairastuvat ja lopulta menehtyvät.

Toimimme pääsääntöisesti yhdistyksemme turvakodilla ja Preslican kunnallisella tarhalla. Kun uusia koiria saapuu Preslican tarhalle, ne pyritään steriloimaan mahdollisimman pian. Preslican tarhalla Mei ja Drazen ovat tehneet suuren työn, jotta leikkaamattomia koiria ei päätyisi keskenään samoihin aitauksiin, eivätkä ne lisääntyisi. Jo tarhalla olevien koirien sterilointi on merkittävässä roolissa, sillä joskus myös paikalliset ihmiset tulevat tarhalle etsimään itselleen koiraa. On tärkeää, että paikallisesti adoptoidaan vain steriloituja koiria.

Kunnalliset tarhat ovat kuluerä kunnille. Kunta joutuu palkkaamaan työntekijöitä, kustantamaan ruoat sadoille koirille ja myös välineet koirien kiinniottoon kadulta. Koska kulut ovat isoja, ei rahaa eikä motivaatiota ole huolehtia tarhalla elävien koirien hyvinvoinnista. On sanomattakin selvää että tarhoilla elää paljon sairaita koiria. On yleisesti tiedossa, että pitkällä aikavälillä tulisi halvemmaksi steriloida koiria ja päästää ne takaisin kadulle. Näin katukoirapopulaatio vähenisi eikä (kunnallisia)tarhoja tarvittaisi.

Kuulostaa aika helpolta, eikö? Todellisuus on kuitenkin tämä: Preslican tarhalla on joskus yksi työntekijä päivässä, joskus ei ollenkaan. Kunnan kustantama ruoka ei riitä 200:lle koiralle. Se hädintuskin riittää puolelle koirista. Joskus koirat eivät saa syödäkseen ollenkaan, joskus ne saavat kuivaa leipää, joskus makkaratehtaan ylijäämämakkaroita. Kunta ei siis ole kiinnostunut koirien hyvinvoinnista tai steriloinneista. Tavoite on vähentää katukoirien määrää ottamalla ne kiinni kadulta ja viemällä ne tarhalle. Tämä tapa, kuten tiedetään, ei vähennä katukoirien määrää laisinkaan.

Steriloinnit ovat ainoa kestävä ja eettinen tapa vähentää katukoirien määrää pitkällä aikavälillä. Täältä voit lukea lisää DogsTrust-ohjelmasta, joka toimii myös Bosniassa katukoirien määrän vähentämiseksi sterilointien avulla.

Aiemmin tiimi Slovenialaisia eläinlääkäreitä tuli Preslican tarhalle säännöllisesti ja vapaaehtoisesti steriloimaan koiria. Balkanin koirat ja muita lahjoittajia kustansi tällöin materiaalit ja lääkkeet. Yhteistyö on kuitenkin hyvin ohutta, mikä tarkoittaa että tällä hetkellä yhdistyksemme steriloinnit ovat täysin Mein ja Drazenin aikataulujen ja auton varassa. Ne vievät aikaa; klinikoille on matkaa ja päivät ovat pitkiä. Tämä työ on kuitenkin tehtävä, sillä muutoin Preslican tarhalla koiramäärä kasvaisi. Emme halua nähdä yhtään enempää nälkäisiä ja sairaita koiria joista ei pystytä huolehtimaan.

Narttukoiran sterilointi Bosniassa kustantaa painosta riippuen 50-70 euroa ja uroskoiran kastrointi painosta riippuen 40-55 euroa. Dogstrust ohjelman avulla olemme saaneet sterilointeja hieman huokeampaan hintaan. Tällöin kustannamme ainoastaan koiran matka-asiakirjat, sisäloishäädön ja tarvittaessa rokotukset. Käytämme myös yksityistä klinikkaa Banja Lukassa sterilointeihin.

Jos haluat olla mukana tukemassa Balkanin koirien sterilointityötä, klikkaa tästä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: