Turvakoti Sunnyn tarina

Ajatus oman turvakodin rakentamisesta alkoi kyteä, kun ymmärsimme että edellytykset toimia eläinystävällisesti yhteistyössä kunnallisen tarhan kanssa oli hyvin haastavaa ja pysyvän muutoksen saavuttaminen koirien eduksi ei ollut mahdollista. Dobojn kunnallisen tarhan olosuhteet olivat, ja ovat edelleen surkeat. Halusimme tarjota koirille paikan, jossa voimme aidosti vaikuttaa koirien hyvinvointiin ja pitää niistä hyvää huolta paikassa jonne menemiseen emme tarvitse lupaa. Halusimme myös antaa hyvän loppuelämän kodin turvakodilta muutamille Preslican tarhalla jo pitkään asustaneille, joilla ei ole mahdollisuuksia adoptoitua Suomeen esimerkiksi traumojensa vuoksi.

Yhdistys osti tontin ja kiinteistön syksyllä 2019. Kiinteistö on kolmikerroksinen omakotitalo, jonka Mei ja Drazen remointoivat asumiskelpoiseksi. Yhtään tarhaa ei oltu vielä rakennettu kun ensimmäiset pennut muuttivat turvakodille asumaan Preslican tarhalta. Marraskuussa 2019 turvakodilla asui jo 35 koiraa. Joulukuussa 2019 Mei ja Drazen muuttivat turvakodille asumaan pysyvästi. Joulukuussa koira, jonka mukaan turvakoti on saanut nimensä, Sunny, muutti turvakodille. Sunny asusteli vuosia Preslican tarhalla ja halusimme tarjota sille loppuelämän kodin turvakodilta. Elokuussa 2021 Sunny siirtyi koirien taivaaseen ja jätti jälkeensä ison perinnön, kokonaisen koiratarhan nimettynä hänen mukaansa.

Pikkuhiljaa koiramäärä kasvoi, ja pysyviäkin asukkeja saatiin muutettua turvakodille keräysten avulla. Suuri kasvu koiramäärässä tapahtui kuitenkin kesällä 2021, kun Preslican kunnallinen tarha päätettiin purkaa ja koirat siirtää toiselle tarhalle. Yhdistyksen piti rakentaa lyhyessä ajassa suuri määrä tarhoja turvakodille uusille koirille ja hankkia koirankoppeja uusille asukkaille, sillä uuden kunnallisen tarhan olosuhteista ei vielä ollut tarkkaa tietoa ja koirat tultaisi sijoittamaan sinne miten sattuu – ei suinkaan niin mikä olisi koirille parasta. Kyse oli siis koirien hengestä.

Tällä hetkellä turvakodilla on noin 200 koiraa, ja koirien aitauksia on 27. Pienille pennuille on omat aitauksensa, ja pihamaalla on myös parakkirakennus jossa on tilat leikkauksista tuleville tai muutoin heikossa kunnossa oleville koirille. Siellä koirat tervehtyvät ennenkuin ne voidaan siirtää muiden koirien sekaan aitauksiin.

Suurin osa koirista otetaan turvakodille Dobojn kunnalliselta tarhalta, mutta osa löytyy myös kadulta tai turvakodin lähialueilta. Turvakodille pyritään ensisijaisesti ottamaan koiria, joiden katsomme olevan sopivia adoptio-ohjelmaamme ja sitä kautta ne saavat uuden mahdollisuuden. Kunnalliselta tarhalta otetaan ensisijaisesti myös huonokuntoisia hoitoa vaativia koiria turvakodille.

Turvakoti kantaa nimeä ‘’Sunny’’ ja pitkän uurastuksen saavutuksena yhdistys sai turvakodille Traces-luvat maaliskuussa 2022.

TURVAKODIN RAKENTAMINEN 2019-2020

Balkanin koirat ry:n koirien turvakotiprojekti alkoi kesällä 2019. Tällä sivulla voit seurata yhdistyksen turvakotiprojektin etenemistä.


16.4.2020

Meillä on iloisia uutisia:
Rex on päässyt muuttamaan turvakotiin! Emme voi sanoin kuvailla miten innoissamme olemme tästä!

Vuonna 2016 Rex saapui tarhalle. Siitä asti se on katsonut saman pienen häkin nurkkia ja on lähinnä mahtunut ottamaan kolme askelta eteen ja kolme askelta taakse surkeassa häkissään. Se on ollut turhautunut, mutta niin surullisella tavalla tyytyi kohtaloonsa. Sen ainoat kontaktit olivat ruokaa tuova työntekijä ja häkin siivous. Jos huonosti kävi, sai Rex suoraan vesisuihkusta päälleen. Rex oppi että kannattaa mennä koppiin kun vesiletkua pitelevä ihminen lähestyy.

Rex on epäileväinen ihmisiä kohtaan ja tarvitsee hyviä kokemuksia ihmisistä. Nyt sillä on mahdollisuus siihen.

Olisimmepa voineet lukea Rexin ajatuksia sen hypätessä autoon ja katsellessa vanhaa tyhjänä olevaa häkkiään. Tänään viimeistä kertaa se näki Preslican tarhan ja lähti kohti uutta hienoa aitaustaan jossa sillä on tilaa ja mahdollisuuksia tehdä sitä mitä saksanpaimenkoirat tekevätkin: nuuskuttelevat, juoksevat, liikkuvat ja tietysti vahtivat reviiriään. ❤


27.3.2020

Hei kaikki!
Haluamme kiittää kaikkia lahjoittajia, jotka ovat tähän mennessä olleet mukana auttamassa balkanin koiria, tässä tilanteessa 😞 Olemme saaneet upeita lahjoituksia, jonka avulla olemme pystyneet tilaamaan ruokaa turvakodin asukkaille sekä Preslican koirille (kun olemme päässeet vierailulle). Ruokaa riittää noin kahdeksi viikoksi. Olemme myös olleet yhteydessä rakennusmieheen, joka on luvannut tulla tontille, jotta pääsemme aitauksia suunnittelemaan ja saamaan tarkemman hinta-arvion. Sää kuitenkin yllätti, ja lumen takia tämä tapahtuu vasta ensi viikolla, toivottavasti. Lahjoituksilla pääsemme pian ainakin viimeistelemään 2 keskeneräistä aitausta, jonne olemme jo tuoneet viime ja tällä viikolla 10 koiraa Preslican tarhalta ❤ Edda, Agata, Alex, Nessa, Mayla, Leo, Lysti, Rio, Elmo ja Musti.

Tarvitsemme jatkuvasti tukeanne !!

Mikäli haluat auttaa Balkanin koiria, voit lahjoittaa haluamasi summan yleistilille tai ryhtymällä koirakummiksi.

Rahalahjoituksia voi suorittaa yleistilillemme:
FI96 5800 1320 3217 47
Maksun saaja: Balkanin koirat ry
Bic-koodi: OKOYFIHH
Pankki: Helsingin OP
Viestikenttä: Turvakoti

Mikäli haluat ryhtyä kummiksi, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen [balkaninkoirat@gmail.com](mailto:balkaninkoirat@gmail.com), lisää viestin otsikoksi koirakummi.

Mikäli saamme kerättyä tarpeeksi rahaa rakennusmateriaaleihin ja ruokaan, voimme mahdollistaa turvallisemman elämän ainakin osalle koirista!♥️


23.3.2020
 
Käy katsomassa kuvia turvakodin asukkaista Facebookistamme Balkanin koirat ry. 
 
herkkujen jako
 

 
10.3.2020
 
Kuvia turvakodilta viikko taaksepäin kun olimme käymässä Suomesta ja ihastelemassa upeita tiloja ❤️

Turvakodin rakennus on vielä kesken, ja isompia aitauksia rakentamatta. Toivomme saavamme työt pian valmiiksi, jotta voimme tuoda Preslican tarhalta etenkin Rexin ja Rex2 turvakodille turvaan isoihin aitauksiin, joissa ne pääsevät liikkumaan ja elämään parempaa elämää.

Voit osoittaa tukesi tarhan rakentamista varten seuraavasti:

Lahjoita haluamasi summa haluamaasi tarkoitukseen yhdistyksen rahankeräystilille: FI0458001320321754

Käytäthän eri viitenumeroita:

1) TARHAN PERUSTUKSET – MAATYÖT – viitenumero: 1654332

– Tietyö tontille

– Tontin aitaus

– Koira-aitausten rakentaminen

2) KOIRANKOPIT – viitenumero: 1654345

 

 
 
8.12.2019
 
Muutama päivä sitten tapahtui jotain aivan erityistä, jota me kaikki odotimme innolla:
Sunny pääsi muuttamaan turvakotiin, ja aloitti samalla uuden elämän kaukana Preslican kunnalliselta tarhalta! ❤️🐾❗️
Sunny ei ole vuosiin nähnyt mitään muutakuin Preslican tarhan, eikä se ole vuosiin päässyt tassuttelemaan yhtä suurella alueella kuin nyt uudessa aitauksessaan. Sunnyn takajalat ovat heikot ja sillä on varmasti paljon muitakin terveydellisiä ongelmia. Nyt kuitenkin ensihätään se saa kipulääkettä ja Mei sekä Drazen pohtivat miten Sunny saadaan vietyä klinikalle ja tutkittua.
Tällä hetkellä Sunny syö kuivanappulaa sekoitettuna märkäruokaan ja kalaöljyyn. Olisiko teillä lahjoittaa Sunnylle nivelvalmisteita tai seniorilisiä Bosniaan vietäväksi? Jos on, voit laittaa meille sähköpostia balkaninkoirat@gmail.com.
Emme osaa sanoa montako päivää, viikkoa, kuukautta tai vuotta Sunnylla on aikaa jäljellä, mutta ainakin se saa viettää loput elämästään inhimillisissä olosuhteissa, kaukana entisestä pienestä häkistään. ❤️
 
 
 
 

1.12.2019

Viikonlopputerveiset muutamilta tarhan asukkailta 🐾

Muutimme torstaina tontille ja samaan aikaan saapui uusi koirankoppikuorma. Tiesimme myös, että tänään alkaa Bosniassakin pakkaset… pieni luinen ja nälkiintynyt musta koira löytyi eilen illalla tien varrelta palelemassa. Nyt totuttelee turvakodissa. Löysimme muutaman koirantakin lahjoituksista, kiitos niistä.  Toistaiseksi takit ovat pysyneet koirien päällä 😀 Hankimme myös ulkorakennukseen pienen takan, jonne pienimmät pääsevät halutessaan lämmitelemään.

Tänään olimme myös Preslicassa. Ruoan tarve talvisin on suuri ja koirille lisättiin heiniä koppeihin. Samalla pitkään ja kovia kokenut Benji ja pieni kaveri tulivat kyytiin ja ovat parhaillaan matkalla turvakotiin.


26.11.2019

Kesällä 2019 yhdistyksemme aloitti oman tarhaprojektin. Iso tontti, jonne hylätyt koirat – pääsääntöisesti Preslican kunnalliselta tarhalta- pääsevät turvallisempaan paikkaan odottamaan oman kodin löytymistä. Tontilla on myös talo, jonne aktiivit tulevat asumaan koirien kanssa.

Keräysten avulla tontin osto tapahtui kesällä, jonka jälkeen olemme suunnitelleet maan parannusta, koira-aitauksia, koirankoppeja ja kaikkea mitä tarha tarvitsee. Projektin eteneminen on ottanut aikaa, sillä tontti sijaitsee yhdistyksen aktiivin nykyisestä asunnosta noin tunnin ajomatkan päässä, mutta pääsyy on samanaikainen kunnallisen tarhan ylläpito, jossa rakkaat ja tontille muuttavat koirat asustelevat. Lisäksi rakennusmateriaaleihin ja työvoimaan kuluu valitettavan paljon rahaa.
Tontille on kuitenkin tähän mennessä saatu muutamia aitauksia, hienoja koirankoppeja. Isompien koirien tarhan sekä juoksentelualueen maa on parannettu (odotellaan ruohon kasvavan), koko alue on aidattu sekä betonia on laitettu muutamien aitausten alle. Suurin osa hylätyistä pennuista on jo muuttanut turvakotiin, koska mahdollisuudet selvitä Preslicassa ovat lähellä nollaa. Tällä hetkellä turvakodissa asustelee 35 koiraa.

Pian Mei ja Drazen muuttavat turvakotiin, ja pystyvät siten keskittymään enemmän asukkaiden hoitoon, tarhan suunnitteluihin ja ehkäpä jopa osallistumaan rakennustöihin. Koska kuluja menee ensijaisesti koirien hoitoon (ruokaan, eläinlääkärikäynteihin, lääkkeisiin, rokotuksiin) pystymme toteuttamaan uusia aitauksia, katoksia, betonia ja muita parannuksia turvakotiimme vain kun on riittävästi lahjoituksia. Joten tarvitsemme kaiken mahdollisen tuen, jotta rakennukset etenisi. Kaikki apu on tällä hetkellä todella tarpeen.

Kiitos kaikille, jotka on jo tähän mennessä osallistunut keräykseen 💙

turvakott

turvakodin asukkaat

Turvakodin ensimmäiset asukkaat, jotka hylättiin Preslican tarhan ulkopuolelle muutama kuukausi sitten. Pienikokoiset sisarukset Hilma (Löytänyt kodin), Lala ja Diva tulevat etsimään omaa kotia alkuvuodesta.


1.9.2019

Nyt voimme vihdoinkin ilmoittaa, että Balkanin koirien turvakodin tontti on meidän omistuksessa! Suuri hanke tämä on ja edelleen tarvitsemme rahallista tukea isossa projektissa. Keskitymme nyt tontin aitaamiseen sekä koirankoppien rakentamiseen, odotamme tarjousta paikalliselta puusepältä.
Mitä nopeammin saadaan rakennettua, sitä nopeammin pääsemme siirtämään koirat uuteen paikkaan! 🐶


2.2.2019

Ilouutisia Bosniasta!

Balkanin koirat ry rakentaa ikioman koirien turvakodin. Projektin tavoite on perustaa yhdistyksen ylläpitämä koirien turvakoti, jossa kymmenistä kodittomista koirista pidetään parempaa huolta, ja jossa panostetaan kaikin tavoin niiden elämänlaatuun.

Yhdistyksen puheenjohtaja on ollut aktiivisesti tontin etsinnöissä mukana (välittäjä käytössä) ja potentiaalinen paikka on löytynyt Banja Lukan seudulta, pohjois-Bosniasta.

Preslican kunnallisella tarhalla on tällä hetkellä noin 130 koiraa, mutta Dobojn kunta voi hoitaa (rahallisesti ja ajallisesti) noin 70 koiraa. Tarkoitus, ainakin aluksi, olisi siirtää omalle tarhallemme osa koirista Preslican kunnalliselta tarhalta. Etusijalla ovat adoptiolistoillamme olevat koirat sekä ne koirat, jotka huonon menneisyyden takia eivät voi tulla adoptoiduksi.

Koirien turvakodin tarkoitus on että koirien elämä on turvattu. Tämän vahvistaa se tieto, että turvakodin tontilla tulee asumaan kaksi tarhan ylläpitäjää.

Tietoa potentiaalisesta tontista:

Tontti sijaitsee pohjois-Bosniassa, Banja Lukan maaseudulla.

Maan koko on 5 hehtaaria, tontilla on 90-luvulla rakennettu iso kolmikerroksinen talo. Maan hinta: 11,000€.

Koirista huolehtii tarhan ylläpitäjät, joista yksi on yhdistyksen palkkaama henkilö.

Haluaisitko olla mukana Balkanin koirien projektissa?

Voit osoittaa tukesi tontin ostoa ja tarhan rakentamista varten seuraavasti:

Lahjoita haluamasi summa haluamaasi tarkoitukseen yhdistyksen rahankeräystilille: FI0458001320321754

Käytäthän eri viitenumeroita:

2) TARHAN PERUSTUKSET – MAATYÖT – viitenumero: 1654332

–  Tietyö tontille

–  Tontin aitaus

–  Koira-aitausten rakentaminen

3) KOIRANKOPIT – viitenumero: 1654345

Toivomme, että mahdollisimman moni tulee mukaan projektiin, joka on ollut pitkään mielessämme. Haluamme kehittää koirillemme sellaiset elinolosuhteet, jossa niiden hyvinvoinnista voidaan huolehtia.

Haluamme myös jatkaa katukoirien tilanteen parantamista, järjestämällä sterilointipäiviä ja antamalla uusille hylätyille koirille paremman elinympäristön, aina mahdollisuuksiemme mukaan.

Kiitos tuestasi! 

”Poliisihallitus on myöntänyt Balkanin koirat ry:lle rahankeräysluvan lupanumerolla RA/2018/756. Lupa on voimassa 30.08.2018 – 29.08.2020 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta”.

%d bloggaajaa tykkää tästä: