Bosnia – kesäkuu 2016

Vierailimme Bosniassa 26.6-2.7.2016 kolmella tarhalla. Alta löydät päiväkohtaisen matkapäiväkirjamme ja kuulumisemme reissulta.

 

26.6 Ensimmäinen päivä ja matka alkaa

Saavumme illalla Doboj:n yksityiselle tarhalle, jossa etupihan tutut naamat kuten Medo – sekä monet uudet – tulevat innokkaasti meitä vastaan. Koska ukkosmyrsky alkoi heti saavuttuamme, jäämme sisälle lajittelemaan tarhalle tuomiamme lahjoituksia (lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!).

27.6 Toinen päivä ja tutustumista uusiin koiriin

Seuraavana aamuna tasan klo 7 koirat alkavat haukkua. Työntekijät saapuvat melkein samaan aikaan, päästävät koirat pihalle ja ruokkivat heidät. Huomaamme heti tutut koirat, eli Micon, joka juoksee innokkaasti ympärillä, Pennyn, joka pysyttelee oman häkin lähettyvillä (josta hän seurailee toisten touhuja) ja Rundan, jonka vanhat häkkikaverit Snoopy ja Wendy ovat jo päässeet omaan kotiin Suomeen. Runda puolestaan näyttää masentuneelta.
Ehdimme viettää pari tuntia koirien kanssa ja tutustua uusiin ennen lähtöä kaupunkiin, jossa tilaamme 800 €:lla kuivaruokaa vietäväksi Preslican tarhalle. Samalla käymme kaupassa ostamassa märkäruokaa pentuja ja toipuvia koiria varten. Saavutettuamme Preslicaan noin 15 pentua juoksee meitä kohti! Annamme pennuille heti matokuurin. Vaikka tarhalle on tullut paljon uusia koiria, ilahduttaa meitä se, että Rina, Toby, Balto ja Panda ovat päässeet Suomeen. Loppupäivän vietämmekin koirien kanssa ja keskustelemme tarhan johtajan kanssa kunnostamismahdollisuuksista. Koska tarhan tontilla ei ole rakennuslupaa, mahdollisuudet ovat rajoitetut. Päätämme siis hyödyntää vanhaa puuvarastoa, ja tehdä siitä viisi eri tilaa.

28.6 Kolmas päivä Doboj:n ja Preslican tarhalla

Aamun vietämme Doboj:n tarhalla tutustumassa uusiin koiriin ja ottamassa kuvia ja videoita. Loppupäivän olemme taas Preslican tarhalla suunnittelemassa uusia tiloja ja hankkimassa materiaaleja niitä varten.

29.6 Neljäs päivä ja hylätyt pennut tien varrella

Aamulla matkallamme Preslican tarhalle löydämme kaksi hylättyä pentua tien varrelta. Viemme pennut tarhalle. Koska jo tarhalla olevat pennut ovat sairastuneet – ja kaksi niistä menehtynyt –, eristämme nämä pennut toisista rakentamalla pienen aitauksen kauemmaksi muista (eristyksestä huolimatta nämäkin pennut valitettavasti sairastuivat myöhemmin eivätkä ne selvinneet).

Vietämme päivän tarhalla koirien kanssa ja madotamme ne. Muutaman koiran viemme eläinlääkärille, kuten Zeldan, jolla on tulehtunut puremahaava kaulassa sekä kaksi vanhaa laiminlyötyä sakemannia, jotka kärsivät mm. pahasta korvatulehduksesta ja peräaukon haavasta.

30.6 Viides päivä Prnjavorissa

Vierailemme Prnjavorin tarhalla. Pieni kunnallinen tarha on täysin yhden vapaaehtoisen, Bojanin, ylläpitämä. Tarha on käytännössä vain yksi aitaus, jossa noin 70 koiraa asustelee keskenään. Vietämme iltapäivän siellä tutustumassa koiriin ja keskustelemassa Bojanin kanssa. Hänen mukaansa rahan puutteen lisäksi keskeinen ongelma tarhan ylläpidossa on luotettavien työntekijöiden löytäminen.

1.7 Kuudes päivä ja toivottua näkyvyyttä paikallismediassa

Kaikkien materiaalien saavuttua uusien tilojen rakentaminen alkaa Preslican tarhalla tänään. Vietämme päivän hoitamassa koirien papereita ja rokotuksia eläinlääkärin kanssa. Iltapäiväksi tarhan uusi johtaja, joka yrittää parantaa tarhan huonoa mainetta, on kutsunut tarhalle paikallislehden ja radion. Meitäkin haastatellaan, ja olemme iloisia hienosta mahdollisuudesta kertoa yhdistyksestämme ja herättää huomiota tarhakoirien tilanteesta paikallisesti.

%d bloggaajaa tykkää tästä: