Balkanin koirien turvakoti ”Sunny”

Ajatus oman turvakodin rakentamisesta alkoi kyteä, kun ymmärsimme että edellytykset toimia eläinystävällisesti yhteistyössä kunnallisen tarhan kanssa oli hyvin haastavaa ja pysyvän muutoksen saavuttaminen koirien eduksi ei ollut mahdollista. Dobojn kunnallisen tarhan olosuhteet olivat, ja ovat edelleen surkeat. Halusimme tarjota koirille paikan, jossa voimme aidosti vaikuttaa koirien hyvinvointiin ja pitää niistä hyvää huolta paikassa jonne menemiseen emme tarvitse lupaa. Halusimme myös antaa hyvän loppuelämän kodin turvakodilta muutamille Preslican tarhalla jo pitkään asustaneille, joilla ei ole mahdollisuuksia adoptoitua Suomeen esimerkiksi traumojensa vuoksi. 

Yhdistys osti tontin ja kiinteistön syksyllä 2019. Kiinteistö on kolmikerroksinen omakotitalo, jonka Mei ja Drazen remointoivat asumiskelpoiseksi. Yhtään tarhaa ei oltu vielä rakennettu kun ensimmäiset pennut muuttivat turvakodille asumaan Preslican tarhalta. Marraskuussa 2019 turvakodilla asui jo 35 koiraa. 

Joulukuussa 2019 Mei ja Drazen muuttivat turvakodille asumaan pysyvästi. Joulukuussa koira, jonka mukaan turvakoti on saanut nimensä, Sunny, muutti turvakodille. Sunny asusteli vuosia Preslican tarhalla ja halusimme tarjota sille loppuelämän kodin turvakodilta. Elokuussa 2021 Sunny siirtyi koirien taivaaseen ja jätti jälkeensä ison perinnön, kokonaisen koiratarhan nimettynä hänen mukaansa. 

Pikkuhiljaa koiramäärä kasvoi, ja pysyviäkin asukkeja saatiin muutettua turvakodille keräysten avulla. Suuri kasvu koiramäärässä tapahtui kuitenkin kesällä 2021, kun Preslican kunnallinen tarha päätettiin purkaa ja koirat siirtää toiselle tarhalle. Yhdistyksen piti rakentaa lyhyessä ajassa suuri määrä tarhoja turvakodille uusille koirille ja hankkia koirankoppeja uusille asukkaille, sillä uuden kunnallisen tarhan olosuhteista ei vielä ollut tarkkaa tietoa ja koirat tultaisi sijoittamaan sinne miten sattuu – ei suinkaan niin mikä olisi koirille parasta. Kyse oli siis koirien hengestä.

Tällä hetkellä turvakodilla on noin 200 koiraa, ja koirien aitauksia on 27. Pienille pennuille on omat aitauksensa, ja pihamaalla on myös parakkirakennus jossa on tilat leikkauksista tuleville tai muutoin heikossa kunnossa oleville koirille. Siellä koirat tervehtyvät ennenkuin ne voidaan siirtää muiden koirien sekaan aitauksiin.

Suurin osa koirista otetaan turvakodille Dobojn kunnalliselta tarhalta, mutta osa löytyy myös kadulta tai turvakodin lähialueilta. Turvakodille pyritään ensisijaisesti ottamaan koiria, joiden katsomme olevan sopivia adoptio-ohjelmaamme ja sitä kautta ne saavat uuden mahdollisuuden. Kunnalliselta tarhalta otetaan ensisijaisesti myös huonokuntoisia hoitoa vaativia koiria turvakodille. 

Turvakoti kantaa nimeä ‘’Sunny’’ ja pitkän uurastuksen saavutuksena yhdistys sai turvakodille Traces-luvat maaliskuussa 2022.

%d bloggaajaa tykkää tästä: