Aran koiran kotiuttaminen

Ujo Kaneli saapui kotihoitoon perjantaina 11.2.2022, joten tässä kotihoitajan vinkkejä aran koiran kotiutumiseen:

Anna koiran levätä rauhassa turvallisessa paikassa. Valmistele koiralle häkki/muu suojaisa pesä jonka voit peittää esimerkiksi viltillä.

Mikäli taloudessa on muita koiria, varmista uuden koiran rauha esimerkiksi koiraportilla. Tärkein asia alussa on antaa koiralle rauha nukkua väsymys pois. Kaneli nukkui ensimmäiset päivät häkissään. Sillä on suora näköyhteys keittiöön, josta se pystyy portin takaa turvallisesti seuraamaan mitä ihmiset tekevät.

Mikäli koira on hyvin ujo, ja hermostuu pelkästään ihmisen läsnäolosta, anna sille aikaa. Käy huoneessa tekemässä ainoastaan välttämättömät asiat, kuten antamassa ruokaa, siivoamassa ja vaihtamassa veden. Seuraa koiran eleitä; onko se kiinnostunut, jännittynyt vai esimerkiksi kertoo selvästi että sinun on aika lähteä. Muista, että häntää heiluttava koira ei aina ole iloinen, eikä haukotteleva koira ole aina väsynyt. Tutustu koiran rauhoittaviin signaaleihin ja aggressiivisuuden portaisiin.

Pohdi omia eleitäsi ja sitä miltä näytät koiran silmin. Lähestytkö sitä suoraan kohti, seisaaltaan ja kädet ojossa? Vai voisitko sittenkin viedessäsi ruokaa lähestyä sitä kylki edellä, katsomatta koiraa ja samalla puhuen rauhallisesti? Vai onko parempi jopa peruuttaa? Seisotko paikallasi ja tuijotatko koiraa silmiin jutellessasi sille? Kuinka voisit tehdä koiran olosta helpomman ja olla vähemmän pelottava?

Me olemme lähestyneet Kanelia perjantaista asti ainoastaan kylki edellä. Se on selvästi ollut toimivampi tapa.

Mikäli joka kerta kun käyt huoneessa koiralle seuraa siitä jotakin kivaa, kuten ruokaa tai herkkuja, se nopeasti yhdistää läsnäolosi mukaviin asioihin.

Kun koira alkaa piristyä ja osoittaa kiinnostuksen merkkejä, vastaa niihin maltilla. Kun arka koira alkaa lähestyä sinua, älä reagoi siihen. Mikäli ojennat kätesi ja käännyt sitä kohti, koira hyvin todennäköisesti säikähtää.

Kanelin kanssa olemme harjoitelleet seuraavasti; olen mennyt koiraportin viereen kyykkyyn kylki edellä, ja heitellyt Kanelille kinkun paloja. Liikkeiden tulee olla rauhallisia, sillä nopeasti heilahtavaa kättä Kaneli on säikähtänyt. Olen heitellyt herkkuja häkin viereen ja Kaneli on syönyt niitä. Kaneli rohkaistui haistelemaan minua hetkeksi kun käänsin pääni kokonaan pois ja olin aivan liikkumatta. Se haistoi nopeasti ja lähti sitten kauemmas. Lopetimme harjoituksen, kun Kaneli meni omaan häkkiinsä. Tämä toimii koiralle ikäänkuin signaalina siitä että se voi itse vaikuttaa harjoituksen kulkuun.

Pidä harjoitukset lyhyinä ja aloita koiran tason mukaan, on se sitten kymmenen sekuntia tai yksi minuutti. Valitse etäisyys sen mukaan, jossa koira ei näytä selviä ahdistumisen merkkejä vaan pystyy toimimaan ja on kiinnostunut.

Älä myöskään houkuttele koiraa väkisin, sillä se voi aiheuttaa koirassa lisää jännitystä.

Tunnista koiran eleitä ja selviä rentoutumisen merkkejä. Kanelilla rentoutumisen merkkejä on ollut kylkiasennossa silmät kiinni nukkuminen, tarpeiden tekeminen vaikka ihminen on paikalla, leluilla leikkiminen, pienet hepulit, äännähtelyt (pienet vingahtelut ja haukkuminen) ja häkistä poistuminen vaikka ihminen on vieressä. Seuraa näitä merkkejä ja iloitse ihan jokaisesta. Jo se, että koira pystyy nukkumaan rennosti on valtavan suuri ja tärkeä asia.

Älä pakota koiraa mihinkään, vaan etene mielummin liian hitaasti kuin liian nopeasti. Muista vetäistä hätäjarrusta herkästi, jos näyttää että koira jännittyy liikaa. Edistyminen tapahtuu pienellä epämukavuusalueella, mutta suurtakin vahinkoa voi tapahtua hyvin nopeasti jos koiraa painostaa liikaa. Aseta pieniä tavoitteita koiran tason mukaisesti, esimerkiksi koiran rentoutuminen ihmisen läsnäollessa tai lyhyt rapsutteluhetki.

Tällä hetkellä Kaneli on ollut viisi kokonaista päivää kotihoidossa ja innostuu kovasti ihmisen läsnäolosta ja ruokakipon äänestä. Luottamusta kasvatetaan hitaasti ja rauhassa, jotta siitä kasvaa mahdollisimman vahva ja vankka. Ehkä pian ollaan siinä pisteessä, että ihminen voi vaikka hieman hipaista leuan alta ja antaa muutaman rapsutuksen. Ei kuitenkaan vielä, eikä kiire ole mihinkään.

%d bloggaajaa tykkää tästä: