Bosnia ja Hertsegovina

Bosnia ja Hertsegovina

 

Bosniassa teemme yhteistyötä viisi vuotta toimineen yksityisen Doboj:n koiratarhan sekä kunnallisen tarhan Preslican kanssa. Lisäksi toimimme  Prnjavorin kunnan yksityisen tarhan kanssa.

Yksityisen Doboj:n tarhan on perustanut paikallinen lakimies, joka maksaa käytännössä koko tarhan ylläpidon itse. Kunta ei avusta toimintaa lainkaan ja lahjoituksia tulee vain vähän. Tarhalla on kaksi vakituista työntekijää. Olosuhteet ovat kunnalliseen tarhaan verrattuna kuitenkin paremmat. Toiminta on organisoitua ja suurinosa koirista on jopa rokotettu. Tällä hetkellä Doboj:n yksityisellä tarhalla on noin 120 koiraa, ja paikallisia adoptioita tulee vain noin 10 vuodessa.

Preslican kunnallisella tarhalla on ollut hyvin huono maine pitkään huonojen olosuhteiden ja koirien julmuuksien kohteeksi joutumisen vuoksi. Tarhalla on onneksi vaihtunut johtaja keväällä 2015. Vaikuttaa siltä, että asiat ovat muuttuneet tämän jälkeen paremmiksi. Tarha on alkeellisessa kunnossa, mutta olemme iloksemme huomanneet, että tarhan johtaja ja työntekijät ovat avoimia uusille ehdotuksille koirien olosuhteiden parantamiseksi. Koiratarha saa kunnalta määrärahan, joka on mitoitettu vuodeksi kerrallaan. Määräraha ei kuitenkaan ole tarpeeksi, ruokaa ei riitä koirille koko vuodeksi eikä tarhalla ole mahdollisuuksia/varaa tehdä muita hankintoja tai parannuksia.

Prnjavorin yksityinen tarha ottaa vastaan useamman kunnan alueelta kodittomia koiria, koiria on tarhalla arviolta hieman alle 700. Yhdistyksemme on auttanut tarhaa osallistumalla ruokakustannuksiin ja löytämällä koteja tarhan koirille. Yksityisen tarhan omistaja Bojan on hyvin ylityöllistetty, mutta onneksi tarhalla on ollut muitakin ihmisiä auttamassa ja töissä.

Yhteyshenkilömme Svetlana Bjelogrlic auttaa myös Bosnian koiratarhoja, ja on järjestänyt muun muassa useamman sterilointikampanjan ulkomaalaisten vapaaehtoisten avulla. Tavoitteenamme Bosniassa onkin avustaa tarhoja kaikessa, missä apua tarvitaan, kuten esimerkiksi koirien steriloinneissa ja kastroinneissa, terveydenhuollossa, rokotuksissa ja etsimällä koirille koteja Suomesta. Adoptiot Bosniasta ovat merkittävässä roolissa yhdistyksemme toiminnassa – Kun löydämme koteja Bosnian tarhojen koirille, voimme pelastaa yhä useamman koiran kaduilta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: