Kosovo – maaliskuu 2016

Vietimme 6 päivää Kosovossa, suurimman osan ajastamme Gracanican kunnallisella tarhalla. Työntekijöitä tarhalla on tällä hetkellä vaihtelevasti 2-3, mutta koirien hyvinvointi on täysin muutamien ulkopuolisten paikallisten sekä ulkomaalaisten vapaaehtoisten varassa. Reissun aikana vietiin 8 koiraa steriloitavaksi ja muutama sairas koira vietiin eläinlääkäriin saamaan hoitoa. Lahjoitusten avulla rokotettiin tarhan koirat sekä laitettiin niskaliuoksia ulkoloishäätöä varten. Tarhalla oli useampia pentuja eristetyissä pienissä bokseissa. Koska pentujen todennäköisyys selviytyä tarhaolosuhteissa on hyvin heikko ja sairastumisriski suuri, päätimme tyhjentää koko parakin, siivota ja desinfioida kaikki boksit. Pentuja ruokittiin päivittäin märkäruoalla ja lisäravinteilla. Kaikki pennut madotettiin. Yksi pentue emoneen siirrettiin etupihalle, jonne kehiteltiin oma suojakatos ja sinne siirrettiin oma koirankoppi. Ostimme tarhalle muutamia ruoka ”alustoja”, tarvikkeita kuten harjoja, harava, lapio jne. Koiranruokaa ostimme noin 540kg kuivamuonaa sekä ruokapurkkeja pentuja varten. Annettiin tarhan työntekijöille ruokintaohjeita, koska tarhan organisointi ja koirien tuntemus uusien työntekijöiden osalta vaikutti olevan aika puutteellinen. Kun saavuimme tarhalle, työntekijät antoivat koirille ruoaksi päivittäin enimmäkseen leipää. Ravintolajämien toimitus on jälleen lakkautettu, tuntemattomista syistä.

Nyt tarhalle on siis toimitettu kuivaruokaa ainakin pariksi kuukaudeksi, joten toivottavasti työntekijät jatkossa antavat sitä päivittäin. Osa koirista oli pelokkaampia kuin viimeksi, johtuen todennäköisesti viimeisistä koiriin kohdistuneista julmuuksista sekä työntekijöiden välinpitämättömästä asenteesta koiria kohtaan. Tarhalle on onneksi palkattu lahjoitusvaroin yövartija. Vartija on palkattu tällä hetkellä maaliskuun loppuun asti ja jatko riippuu täysin lahjoitusvaroista, sillä kuntaa ei kiinnosta palkata ketään.Yhteyshenkilömme Svetlana on ymmärrettävästi edelleen henkisesti rikki tapahtumien takia. Yhteistyö kunnan kanssa on ollut erittäin haasteellista, kunta sekä tarhan työntekijät ovat olleet välinpitämättömiä, esimerkiksi koiriin kohdistuneista julmuuksista ja siksi Svetlana ei ole toistaiseksi tarhan kanssa tekemisissä, paitsi ruoan jakelun osalta. Olemme alustavasti jutelleet paikallisen eläinlääkärin kanssa koirien steriloinneista tulevaisuudessa, koska aikaisemmat sterilointiprojektit olivat Svetlanan järjestämiä. Jos yhdistyksellä on varaa, yritämme olla mukana sterilointisuunnitelmassa. Tarhan koirat olivat innoissaan lahjoitusherkuista, luista ja leluista. Kun olimme jakaneet luut kaikille koirille, tarhalla vallitsi harvinainen 10 minuutin syvä hiljaisuus. Iso kiitos lahjoittajille! émoticône heart
Kävimme myös moikkaamassa Davidia ja Mickeya, jotka ovat hoidossa toisessa koiratarhassa. Iloinen Mickey odottaa lennon järjestymistä Yhdysvaltoihin. Ajaessamme Etelä-Kosovoon eläinlääkärin luokse huomasimme, että kulkukoirien tilanne ei poikkea pohjoisesta laisinkaan. Koiria näkyi joka puolella, ihmiset eivät välitä.
Oli aika rankka ja pysäyttävä reissu. Masentavia ja surullisia hetkiä oli paljon, mutta saimme kuitenkin paljon aikaiseksi. Kiitos vielä Balkanin koirat ry:n kannattajille sekä lahjoittajille, joiden avulla kaikki hankintamme ja auttaminen oli mahdollista! Tässä maassa avuntarve on valtava.