Laku – kotihoidossa Suomessa

Laku, n. 5-6 vuotias uros, n. 20kg

Pitkän tarhaelämän jälkeen Laku pääsi joulukuussa Suomeen kotihoitoon etsimään omaa loppuelämänsä kotia ♥️

Kuulumisia kotihoidosta: Lakusta on kuoriutunut aivan ihana ja lempeä kotikoira. Laku on ottanut oman petinsä haltuun, jossa lepää ja johon menee, jos joku asia vähän jännittää. Lakun pääasiallinen tehtävä vaikuttaa olevan rapsutusten kerjääminen kävelemällä ihmisen luokse ja tökkimällä naamalla kättä tai jalkaa.

Ulkona Laku kävelee innokkaasti, ehkä hieman vetäen. Laku haistelee mielenkiinnolla hajuja ja jonkinlaista riistaviettiä pojalla vaikuttaisi olevan, kun haistelee citykanien jälkiä ja yrittää seurata niitä. Nähdessään rusakon pönöttävän keskellä tietä poika olisi halunnut lähteä perään, mutta hienosti kuitenkin luopui yrityksestä ja lähti seuraamaan ihmistä.

Lakulla on ulkona hyvä tahti ja voisi kuvitella pojan innostuvan jopa juoksulenkeistä oman ihmisen kanssa. Lakulla on myös hauska tapa tehdä pikku ilmahyppy, jolla kertoo eriävän mielipiteen reittivalinnasta lenkillä. Ensimmäiset pari päivää Laku teki pissat sisälle. Nyt Laku on alkanut tekemään kaikki tarpeensa ulos, mutta sisäsiisteyden konseptin ymmärtäminen voi viedä vielä hetken aikaa. Lakulla on selvästi pidätyskykyä, mutta välillä selvä ulos lähdön merkki on, kun koira meinaa jo nostaa koipea sohvaa vasten.
Laku tulee hyvin toimeen kotona olevan narttukoiran kanssa ja tuntuu jopa hieman leimautuneen häneen. Lenkillä Laku on varovaisen kiinnostunut muista koirista ja ihmisistä. Joihinkin asioihin, kuten polkupyöriin ja pulkkamäkeä laskeviin lapsiin, on Laku suhtautunut hieman epäilevästi. Laku kuitenkin ohittaa hienosti kaikki eikä pidä ulkona ääntä. Ainoastaan suoraan vierestä ohittanut lumiaura sai Lakun säikähtämään kunnolla ensimmäisenä päivänä. Siitäkin Laku kuitenkin toipui nopeasti häntä silittämällä ja hänelle rauhoittavasti puhuen, jonka jälkeen Laku jatkoi innokkaana matkaa.

Kotona Laku on useimmiten hiljaa. Jäädessään koirakaverin kanssa yksin ei Laku ole ollut moksiskaan. Kerran Laku on kuitenkin haukkunut jäädessään kotiin yksin toisen ihmisen kanssa, koirakaverin päästessä lenkille. Täysin yksin Laku ei ole vielä ollut lainkaan. Yksi vieras on tähän asti käynyt meillä kotona. Laku vaikuttaa hieman jännittävän vierasta, mutta on nuuskinut vierasta ja antanut silittää itseään.

Kaiken kaikkiaan Laku on helpolta ja ihmisrakkaalta vaikuttava koira, joka vielä hieman säikähtää uusia asioita ja etenkin äkkinäisiä liikkeitä.

Laku voisi sopia hyvin monenlaiseen kotiin. Laku vaikuttaa tukeutuvan lenkeillä enemmän ihmiseen ja hakeutuvan kotona ihmisen seuraan rapsuteltavaksi, joten Laku voisi sopia myös ainoaksi koiraksi. Tällöin uuden kodin tulee kuitenkin olla valmis panostamaan yksinolon harjoitteluun. Laku voisi sopia myös toisen narttukoiran kaveriksi. Uroskoirista ei ole Suomessa vielä kokemusta. Laku vaikuttaa soveltuvan niin maalle kuin kaupunkiin, mutta ihan Helsingin ydinkeskustassa tai ihmisvilinässä kulkemisesta Lakulla ei ole kokemusta ja ihmismassat voivat jännittää. Lakua pääsee tapaamaan sovitusti Vantaalla 🙂


Tarhalla: Laku oli pitkäaikainen asukas vanhalla Dobojn kunnallisella tarhalla. Siellä se eli monta vuotta, kunnes se muutti yhdistyksemme turvakodille maaliskuussa 2021. Laku on kokenut paljon tarhaelämänsä aikana, esim. joutunut pahan hyökkäyksen kohteeksi, jonka seurauksena se vietti noin kaksi viikkoa Sarajevossa eläinlääkärin hoidossa. Dobojn tarhalla koiran seuranta ja lääkitys ei onnistunut työntekijöiden toimesta koska he olivat liian harvoin tarhalla hoitamassa koiria 😌Laku asusteli aitauksessa monen muun koiran kanssa, sekä tyttö- että poikakoirien kanssa. Usein kyseiseen aitaukseen sijoitettiin koiria, jotka ei tullut toimeen toistensa kanssa tai olivat arkoja ja epäluuloisia ihmisiä kohtaan, tämä oli työntekijöiden julma tapa saada koirat tappelemaan keskenään ja mahdollisesti menehtymään tappeluiden seurauksena. Laumassa oli usein jännitteitä mutta Laku selvisi kuitenkin aina eri tilanteissa. Loppuaikoina vahvempia uroksia saapui aitaukseen ja Lakun piti vetäytyä turvallisempaan paikkaan, sen suojapaikaksi muodostui koirankoppi, josta se ei tullut enää ulos. Koirankopin eteen sijoitettiin vesiastia ja ruoat annettiin kopin sisälle, kun aktiivit siellä kävivät. Vihdoin maaliskuussa21 turvakodille vapautui useampi paikka, ja Laku muutti turvakodin isolle puolelle ❤️ Vaikka Laku eli monta vuotta kurjissa oloissa, se aina toi esiin iloisen ja hurmaavan puolensa, kun ihminen käveli sen aitaukseen ja Laku pääsi huomion keskipisteeksi. Laku oli aina kiitollinen, luottavainen ja riemuissaan siitä. Laku on edelleenkin yksi niistä koirista, jotka ovat todella onnessaan, kun pääsevät ihmisen rapsuteltavaksi tai ihmisen lähelle. Turvakodilla Laku on asunut nyt jo vuoden, ja se on sopeutunut uuteen ympäristöön hyvin. Laku oli heti ensimmäisestä päivästä lähtien reipas ja rohkea poika. Laku on luonteeltaan sosiaalinen ja kiltti, koiralaumassa se on itsevarma eikä se erityisesti välitä koiraseurasta, vaikka sen aitauksessa on kaksi tyttökoiraa ja yksi poikakoira. Uskommekin, että Laku sopisi täydellisesti kotiin jossa se saisi elää ainoana koirana, vaikka sopuisasti se tuleekin toimeen toisten koirien kanssa. Turvakodilla Laku innostuu juoksemaan ja puuhailemaan, kun on vähemmän koiria vapaana. Joskus se yrittää leikkiä isokokoisen Azia neidin kanssa. Muuten Laku on aika itsenäinen poika. Laku on energinen koira, joka arvostaisi aktiivista arkea omassa kodissa, ja ansaitsisi päästä nauttimaan kotikoiran elämästä. Lakusta saisi varmasti reippaan lenkkikaverin sekä kiitollisen ja lojaalin ystävän. Laku on keskikokoinen, arvioltaan noin 20kg.
Olisiko sinulla tarjota koti Lakulle?

Kuvia Dobojn tarhalta sekä turvakodilta :

%d bloggaajaa tykkää tästä: