Bella – kotihoidossa Suomessa

Bella, narttu, arv. synt. 10.11.2017, 18kg

Kotihoitoon 10.12.2022 saapunut Bella etsii omaa kotia!
Bella on keskikokoinen, ihmisrakas ja sympaattinen tyttö, joka on oppinut jo paljon kotikoirana olosta kotihoitopaikassaan Helsingissä. Luonteeltaan ja ulkonäöltään Bellassa on paljon serbianajokoiraa. Bella on energinen lenkkeilijä ja Bellalle etsitäänkin kotia, jossa arkeen sisältyy paljon metsälenkkeilyä ja muuta puuhailua yhdessä koiran kanssa. Bella on sopeutunut kaupunkiympäristöön ja kerrostaloasumiseen hienosti, mutta ajokoiran tarpeiden vuoksi metsän läheisyys olisi tärkeää myös tulevassa kodissa. Ulkona Bella ei alkuviikkojen jälkeen ole jännittänyt lainkaan. Bella tykkää juoksennella ja leikkiä koirapuistossa koirakavereiden kanssa, käydä pitkillä nuuskuttelu lenkeillä metsässä ja matkustaa autossa. Bella rakastaa nukkua ihmisen sylissä ja tuhisee silloin onnellisena. Lasten kanssa Bella tulee hyvin toimeen ja on viettänyt aikaa eri ikäisten lasten kanssa myös sisätiloissa. Bella on oppinut hienosti peruspyyntöjä, kuten yhden tärkeimmistä eli luoksetulon. Pitkiä yksinoloja Bellalla ei ole vielä ollut kovinkaan paljon, mutta niitä harjoitellaan nyt kotihoitopaikassa. Lyhyemmät yksinolot Bellalla sujuu hyvin. Tulevan kodin tulisi kiinnittää yksinoloharjoitteluun huomiota heti koiran saavuttua uuteen kotiin. Bellalla havaittiin talvella Suomeen saapumisen jälkeen korvatulehdus, mutta se saatiin lääkehoidolla hyvin hoidettua eikä korvaongelmia sen jälkeen ole ollut.

Bellalle etsitään kotia aktiivisesta perheestä metsä- ja ulkoilumaastojen läheisyydestä. Bella adoptoidaan kotiin joko ainoaksi koiraksi tai toisen kiltin koiran kaveriksi.

Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan Bellalle kodin, tutustuthan huolella ensin adoptio-ohjeisiin ja prosessiin.

Terveiset kotihoidosta 12.5.2023:

Bella ilon tuoja lähtee aina niin innolla mukaan arkisiin asioihin. Aamulla kun herää niin Bella on intona uudesta päivästä. Hän nuuhkuttelee heräilevää ihmistä ja kun nousee sängystä häntä viuhuu vaan kun hän iloisesti astelee uuteen päivään. 

Erityisesti jos ruoka on kyseessä niin Bellan into on käsinkosketeltavaa. Hän hyppelee, kiehnää ja on kertakaikkisen ihastuttava. Jokaiselle lenkille lähdetään rivakalla varmalla ja innokkaalla askeleella. 

Edelleenkin Bellan lempiasioita on ihmisten kanssa rento oleminen, rapsutusten saaminen, läsnäolo ja tietenkin metsässä luonnon nuuhkiminen.

Bellan kanssa arkiset rutiinit sujuvat nykyään todella helposti. Rappukäytävään mennään jo suurella innolla ja itsevarmuudella. Bella on siitä uskomaton rescuekoira, että esimerkiksi tassujen ja turkin kuivaaminen ja pyyhkiminen kuraisen lenkin jälkeen on ollut alusta lähtien äärimmäisen helppoa, senkun vaan laittaa pyyhkeen lattialle, niin Bella astelee kuivattavaksi pyytämättä. Myös esim. kynsien leikkaus on ollut alusta lähtien helppoa kuin heinän teko.  

Vaikka yksinoloa vielä harjoitellaan ollaan senkin kanssa edistytty varmoin askelin. Hitaasta edistyksestä yksinoloharjoituksissa voi syyttää kodinhoitajia ei Bellaa. Viime viikkojen aikana ollaan edistyttyä 10 minuutin yksin olosta yli puolen tunnin yksinoloon. Tuntuisi että tuntikin menisi helposti tällä hetkellä tätä kirjoittaessa. Edistyminen kertoo siitä, että järjestelmällisellä ja säännöllisellä harjoituksella Bellan kanssa pääsee edistymään. Bella on oppivaista laatua – ihan alussa Bellan sai opetettua istumaan ja antamaan tassua ihan muutamassa päivässä. Riistan tuoksut innostavat Bellaa edelleenkin äärettömän paljon, mutta näihinkin tilanteisiin on löytynyt tapoja miten herkuille person Bellan saa siirtämään huomionsa jäniksen tuoksusta namipalaan, jolloin lenkeistä pupujen liikkumisaikaan on tullut helpompaa. Bellalla on muutamia koiraystäviä, joita nähdessään hän kurnuttaa omalaatuiseen tyyliinsä hellyttävästi. Bella ei selvästikään ole ihan hurjan kiinnostunut muista vieraista koirista tai niiden kanssa hengailusta. Bellasta on kuoriutunut kelpo kaveri myös isompiin ihmismääriin esimerkiksi pihatalkoissa Bella viihtyi haravoijien ja kukkien istuttajien lomassa oikein hienosti. Lähiympäristössämme asuu paljon lapsia. Bella ei ole liiemmin kiinnostunut pienistä lapsista, mutta ottaa iisisti tilanteet missä lapset ovat läsnä. 

Bella on saanut myös ensimakua suomalaisesta mökkikulttuurista. Ja hän rakastaa mökkeilyä! Mökillä parasta on metsään ja luonnon hajujen haistelu ja auringossa makoilu. Onkin aivan ihanaa juoda kuppi kahvia kevät auringossa Bellan loikoillessa rauhallisena vieressä.


Terveisiä kotihoidosta 5.1.2023:

Bellan kotiutuminen on edennyt mallikkaasti. Ulkona hän kulkee intoa uhkuen uusiin paikkoihin. Bella on muutaman kerran jo kierähtänyt piehtaroimaan, mikä mielestämme kertoo rennommasta meiningistä ulkona. Jännitys ja kiinnostus muita koiria kohtaan on pysynyt samana, mutta uudet koirakaverit selkeästi ovat rohkaisseet Bellaa, eikä enää tarvitse tehdä u-käännöstä jos tielle osuu suuri koira. Naapurustossamme asuu muutama muukin Balkanin koira, joiden kanssa ollaan käyty jopa koirapuistossa yhdessä. Bellan ensimmäiset hepulit nähtiinkin uuden vuoden alla kotihoidossa olevan Kojn ja Koko-koiran seurassa. Bellasta on kuoriutunut myös erinomainen retkikaveri – olemme käyneet Sipoon korvessa jo muutamaan otteeseen pitkillä kävelyillä ja Bella selvästi ollut innoissaan uusista metsäpoluista ja lumen keskellä virtaavista puroista. Bella on myös löytänyt vahvemmin oman äänensä, jota hän käyttää erityisesti haistaessaan pupun tai peuran jäljen tai kotona joskus postiluukun kilahtaessa. Kotona hän haukkuu harvakseltaan, ja tuntuu että haukkumiseen yleensä liittyy yllättävä ääni joka tulee kesken lepohetken. Bellasta on tullut itsenäisempi kotona, eikä hän ole kiinni kotihoitajassa enää jatkuvasti vaikka seuraileekin kotona puuhia mielenkiinnolla.

Olemme Bellan kanssa myös aloittaneet kyläilyt. Jouluna olimme kotihoitajan vanhemmilla kahtena päivänä. Miehet epäilyttävät Bellaa ja sainkin rauhoitella häntä selkäkipuisen isäni liikkuessa Bellan mielestä erittäin epäilyttävästi kotona. Onneksi Bellan persous nameille auttaa tässäkin ja niiden avulla löytyy pikkuhiljaa luottamusta miehiinkin. Lapset eivät näytä häiritsevän Bellaa sen kummemmin, mutta kerran hän haukahti kovaan ääneen pelästyttäen pienen lapsen rappukäytävässä.

Uusi vuosi meni Bellan kanssa hyvin. Raketit selkeästi häiritsivät häntä, mutta paniikkia ei syntynyt eikä hän kokenut tarvetta piiloutua kotonakaan. Pidimme huolen, että herkuttelijalla oli oikeaan aikaan namit viemässä huomiota muualle.

Bella on saanut lempinimen “neiti Töppönen”. Töppönen tarjoaa tassuaan jatkuvasti halutessaan lisää rapsutuksia, huomiota tai nameja. Meistä tämä tapa on äärimmäisen suloista. Bellasta on tullut itsenäisempi kotona, eikä hän ole kiinni kotihoitajassa enää jatkuvasti vaikka seuraileekin kotona puuhia mielenkiinnolla. Hellyys, rapsutukset ja silitykset maistuvat edelleen tottakai ja Bella viihtyy sohvaperunana leffaseuralaisena oikein mielellään.

Bellan korvia hoidetaan vielä korvatulehduksen takia. Eläinlääkäri epäilee että ongelman juurisyy ovat kovin likaiset korvakäytävät, jotka aiheuttavat ongelmat- ei allergia tai väärä ruoka. Bella ei ole kovin innoissaan päivittäisestä korvien hoidosta, mutta lempiherkkujen ja kahden ihmisen taktiikalla olemme selvinneet tehtävästä kiitettävästi. Nyt Bellalla on edessä uusi reissu eläinlääkäriin, jossa katsotaan miten hoito on tepsinyt.

Kuulumisia kotihoidosta 20.12.22:

Bella on rauhallinen mutta reipas koira ja hän tutkii innostuneesti ympäröivää maailmaa. Bella rakastaa rapsutuksia ja silityksiä ja seuraa ihmisiä kaikkialle minne he menevät. Jos Bella saisi päättää hän olisi koko ajan ihmisessä kiinni rapsutettavana. Välillä hän kuitenkin ottaa omaa tilaa ja menee makoilemaan yksin nojatuolille huoneen nurkkaan. Öisin Bella kömpii omaan sänkyyn ihmisten huoneeseen. Läheisyyden lisäksi Bella rakastaa ruokaa ja aina kuullessaan ääniä keittiöstä hän rientää juoksujalkaa paikalle. Hän kuitenkin malttaa istua pyynnöstä kun ruokakuppi asetetaan paikalleen. Rakkaus ruokaan helpottaa yhdessä toimimista sillä Bellan saa houkuteltua namien avulla esim autoon, rappukäytävään tai jännän tilanteen ohi. Bella jännittää vieraita koiria mutta on selvästi samaan aikaan kiinnostunut niistä. Bella jaksaa yllättää joka päivä meitä reippaudenllaan ja rohkeudella. esimerkiksi portaat talon kolmanteen kerrokseen olivat alussa äärimmäisen jänniä ja Bellaan joutui useana päivänä kantaa niistä mutta nykyään portaatkin jo sujuvat helposti kunhan ovesta päästään ulos. Bella on hieman epäileväinen uusia ihmisiä kohtaan. Totuttelu naapureihin ja myös lapsiin on aloitettu ja toistaiseksi kaikki mennyt oikein mainiosti. Kotihoidossa Bella asustaa kerrostalossa eikä naapuruston äänet näytä häntä hirveästi häiritsevän. Joskus Bella on haukahtanut jollakin äänellä mutta rauhoittunut hetkessä. Bella antaa koskea itseään ja esimerkiksi kynsien leikkaus meni oikein mallikkaasti heti ensimmäisellä kerralla. Bellalla on korvissa tällä hetkellä hiivatulehdus mutta oikealla lääkityksellä ja ruokavaliolla tulehdus saadaan varmasti hoidettua. Bella selvästi pitää ulkoilusta ja hän tepastelee ulkona oikein reipasta vauhtia ja tutkii erilaisia hajuja ja polkuja innokkaasti. Hänessä on selvästi jotain metsästys koiraa sillä naapuruston citykanien jäljet saavat hänet äärimmäisen innokkaaksi.

Kaiken kaikkiaan Bella on todella ihana tyyppi ja hänestä tulee varmasti aivan ihana koira johonkin aktiiviseen kotiin.

Bosniassa: Ennen kotihoitoon pääsyä Bella ehti asua turvakodilla vuoden verran, jonne se pelastettiin Dobojn kunnalliselta tarhalta. Kunnallisella tarhalla Bella joutui viettämään useamman vuoden. Bella sopeutui hyvin turvakodille ja tuli toimeen siellä asuvien muiden koirien kanssa. Tarhaympäristössä Bella oli reipas. Kaupungissa klinikkakäynnillä Bella ei mennyt lukkoon pienestä jännityksestä huolimatta, vaan käveli itse klinikalle sisään ja antoi hienosti käsitellä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: